Dokumentar

VITO (gratisvisning)

Vito

USA – 2011

Synopsis

27. juni 1969: Politiet raider Stonewall Inn og møter for første gang massiv motstand. Opptøyene denne kvelden markerte en ny era i kampen for homofiles rettigheter. 

Vito Russo, en 23-årig filmstudent, var i folkemengden blant drag queens, freaks og homofile, og i løpet av de neste 20 årene skulle han bli en av de mest profilerte aktivistene for LHBT-rettigheter i USA. Han var med på å forme GAA (Gay Activists Alliance), GLAAD

(Gay & Lesbian Alliance Against Defamation), samt ACT UP (Aids Coalition To Unleash Power), sistnevnte en geriljagruppe som brukte sivil ulydighet mot president Reagans passivitet i forhold til AIDS-krisen.

Russo står bak boken The Celluloid Closet (filmatisert av Rob Epstein og Jeffrey Friedman i 1995), som tok for seg Hollywoods portrettering av homofile og lesbiske, og hvordan

dette dannet grunnlaget for samfunnets syn på homofili. Russo fortsatte arbeidet med skriving, forelesinger og aktivisme frem til kun måneder før han selv døde av AIDS i 1990.

Regissør Schwarz (Wrangler: Anatomy of an Icon, I Am Divine, Tab Hunter Confidential)

har jobbet seg igjennom et enormt arkivmateriale og laget et evolusjonskart over LHBT-friggjøring og stolthet, med Vito Russo i sentrum.

En fokusert dokumentar og en fortjent hyllest til en imponerende forkjemper og aktivist i vår moderne historie, med tematikk som fremdeles er like aktuell i dag som for 50 år siden!


Gratisvisning!

  Detaljer

 • Regissør

  Jeffrey Schwarz

 • Medvirkende

  Vito Russo
  Lily Tomlin
  Armistead Maupin
  Larry Kramer

 • Lengde

  93 min.

 • Språk

  Engelsk

 • Tekst

  Utekstet

Trailer

Visninger

 • Salt Art & Music

  22.09.2022 kl. 20:30

  Gratisvisning